Till skillnad från slipmetoder där man snabbt drar kniven genom en knivslip eller skärper kniven genom att använda ett bryne, kan du med Tormeks knivjiggar återställa knivbladet till dess ursprungliga och optimala eggvinkel. Man slipar eller brynar alltså inte bara på den yttersta spetsen av eggen, som sker vid bryning på brynstenar eller med skärpstål, då man successivt och oavsiktligt ökar eggvinkeln. Efter några sådana skärpningar för hand måste eggen förr eller senare återställas till rätt eggvinkel.
Skonsam mot stålet
Det finns ingen risk att stålet upphettas och förlorar härdningen eftersom slipningen sker med konstant vattenkylning. Du avverkar minimalt med material så dina värdefulla knivar får en lång livslängd.
Överlägsen skärpa
Jiggen vilar mot maskinens universalstöd så du har full kontroll över eggvinkeln. Den råegg som uppstår vid slipningen brynas bort på Tormeks läderbrynskiva där eggen poleras rakbladsvass. Resultatet blir en oslagbar skärpa som håller.
Eggvinklar för olika ändamål
Du kan ställa in lämplig eggvinkel med Tormeks vinkelmätare som följer med maskinen. En kniv för styckning av kött ska t.ex. ha en större eggvinkel än en kniv för att skära grönsaker. En liten eggvinkel (25°) ger en lättskärande egg men den är också känsligare. En större eggvinkel (40°) ger en starkare och mer hållbar egg.
Egenskaper
EAN 7392485002031